ademcoach

Wat is Rebirthing Breathwork?

Rebirthing Breathwork is de meest complete én natuurlijke manier om oude onderbewuste overtuigingen los te laten en meer zelfvertrouwen, vertrouwen en plezier te integreren in je leven. Hoe? Door het veranderen van je negatieve gedachten over het leven die je hebt geïntegreerd, totdat de patronen die in je lichaam en geest zijn gecreëerd, zijn opgelost.

Wat is Rebirthing Breathwork?

Rebirthing Breathwork bestaat uit drie pijlaars

  1. Verbonden ademen (10 Rebirthing Breathwork sessies)
  2. Spirituele psychologie
  3. Spirituele reiniging

Verbonden ademen

Tijdens Rebirthing Breathwork sessies wordt je hoofd het zwijgen opgelegd en mag je lichaam spreken. Omdat de ademhaling je in contact brengt met je emoties en gevoelens, vooral wanneer deze zijn onderdrukt. Daardoor kunnen vastzittende emoties en pijnlijke herinneringen naar de oppervlakte komen. En door ruimte te geven aan deze gevoelens en emoties kunnen ze worden verwerkt en losgelaten. Zodat je meer innerlijke vrijheid ervaart.

De ademhaling is gekoppeld aan emoties. Denk maar aan een moment dat je spanning ervaart; je houdt je adem in. Op het moment dat je ontspannen bent heb je een diepere ademhaling.

Door verbonden te ademen kunnen opgeslagen emoties en gevoelens naar de oppervlakte komen. Ik had vanmorgen bijvoorbeeld iemand in een sessie die ineens keelpijn en oorpijn kreeg. Of iemand die ineens vanille ruikt. Voor onze mind zijn dit ongrijpbare dingen. Maar ons lichaam is vaak veel intelligenter dan ons bewustzijn. Er komt iets omhoog wat eerder in het leven is opgeslagen. Soms dan zien we dit in beelden: bijvoorbeeld iemand die zichzelf in de couveuse ziet liggen en daarmee een deel van haar geboortetrauma aan het helen is. Of we ervaren de ademsessie fysiek; zoals de oorpijn die ineens omhoog komt of kramp in onze handen.

Spirituele psychologie

Naast de Rebirthing Breathwork sessies wordt er ook gewerkt met de “15 biggies”. De biggies zijn de belangrijkste bronnen van trauma voor de geest en het lichaam. Denk hierbij aan:

Geboorte trauma: de impact van onze geboorte kan veel effect hebben op de problemen waar we in het dagelijks leven tegenaan lopen. Totdat we dit trauma helen.

School trauma: een voorbeeld hiervan is het niet worden uitgekozen bij de groepjes die op school worden gevormd. Als dit meerdere malen gebeurd kan dit traumatiserend zijn en kunnen mensen hier op latere leeftijd nog last van hebben.

Voedings-trauma: geen gezonde grenzen hebben als het om eten betreft, op het moment dat er emoties worden ervaren dit verdoven met eten. Of jezelf streng aanpakken en obsessief met voeding bezig zijn.

De kracht van de menselijke geest: als bovenstaande bronnen van menselijk trauma nog niet genoeg waren, creëren we onze eigen negatieve gedachten en conclusies om onszelf mee te straffen en creëren we meer problemen. Het is belangrijk om controle over de geest te krijgen zodat je je niet kan laten misleiden door de negatieve stemmen in je hoofd.

Met rebirthing breathwork kan je emotionele en mentale blokkades verwerken en loslaten. Vooral wanneer je veel in je hoofd zit is dit een methodiek die je gaat helpen uit je hoofd te komen. Met een rebirthing breathwork sessie creëer je letterlijk ruimte in je lichaam en geest. Elke sessie is anders en je krijgt precies wat jij op dat moment nodig hebt.

Spirituele reiniging

Bij spirituele reiniging kan je denken aan het werken met de elementen. Het vuur element wordt al eeuwen lang gebruikt en dat is niet voor niks. Zitten bij het vuur heeft helende effecten. Alleen al het staren in het vuur zal zorgen voor meer rust in je systeem. Daarnaast is vuur het enige element wat materiaal kan transformeren.

Wat je vooral wilt reinigen is je energie lichaam. Want gedurende de dag pik jij emotionele energie van anderen op en draagt dit bij je. Bijvoorbeeld:

Je staat op met een redelijk goed humeur. Je wordt gebeld door een vriendin met slecht nieuws. Je troost die vriendin aan de telefoon. Maar na het telefoongesprek voel je je al een stuk zwaarder. Daarna scroll je nog even door social media heen en ziet een paar berichten voorbij komen die je raken: bijvoorbeeld recessie of verhoging gasprijzen etc. Je rijdt naar je werk en loopt een ruimte binnen waar zojuist een hevige discussie is geweest. Ondertussen voel je je uitgeput, saggerijnig en de werkdag moet nog beginnen.

Je bent blootgesteld aan emotionele vervuiling. Het gebeurd voornamelijk onbewust dat we heel de dag door emotionele energie aan het verzamelen zijn. We voelen ons moe, prikkelbaar, boos, verdrietig maar kunnen geen oorzaak aanwijzen waardoor dit nu komt. Dus bedenken we vaak iets wat in ons hoofd logisch is: “het werk was zwaar”. En hoewel deze oorzaak ook waar kan zijn heeft het onbewust ook vaak te maken met de hoeveelheid “emotionele vervuiling” waar je aan blootgesteld bent.

En we absorberen niet alleen deze emotionele vervuiling. We stoten het ook uit. Op het moment dat we onze emoties niet goed verwerken, projecteren we ze naar buiten. Idealiter verwerken en beheersen we onze gevoelens op een emotioneel verantwoorde manier. Als jij bijvoorbeeld bang bent dat je de gasrekening niet meer kan betalen maar je verwerkt deze angst niet goed. Dan kan het zijn dat je deze angst op iemand projecteert (die voorheen de angst nog niet had). Daarna heeft degene de angst overgenomen en is dus emotioneel “vervuilt”.

Het is dus belangrijk om jezelf te “reinigen” van vervuilde energie. Een middagje bij het open vuur heeft hierin helende effecten.

Ook het waterelement kan je hiervoor goed inzetten. Neem een bad, drink voldoende water of douche 2 x per dag.

Het aarde element gaat over voeding, beweging en de dingen doen die je leuk vind om te doen. Bijvoorbeeld werk wat zingeving geeft.

Het lucht element is o.a. een goed ademhalingspatroon. Wanneer jij niet goed ademt zal je sneller mentale en fysieke klachten krijgen. Als jij jouw ademmechanisme optimaal kan benutten dan betekent dit dat jij ook het leven optimaal kan benutten. Adem = leven.

Een rebirthing breathwork traject

Er wordt geadviseerd om een traject van 10 ademsessies te doen. Dit omdat je met 10 ademsessies de meeste blokkades en patronen kan doorbreken. Daarnaast zorgt dit voor een diepe vertrouwensband met de begeleider waardoor er ruimte ontstaat voor kwetsbaarheid en heling van de biggies.

Het gaat dus niet om een ‘quick-fix’, maar om duurzame ontwikkeling zodat juist de nieuwe inzichten en ervaringen uit elke sessie kunnen worden geïntegreerd. Daarnaast zijn de spirituele psychologie en spirituele reiniging onderdeel van het traject.

Voor wie is Rebirthing breathwork?

Rebirthing Breathwork is voor iedereen die de reis “naar binnen” wilt gaan maken. Iedereen kan de positieve voordelen van Rebirthing Breathwork ervaren. Een voorwaarde is wel dat je “ja” moet zeggen tegen jezelf en de reis. Want het kan confronterend zijn. Het is daarom belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij een Rebirthing Breathwork facilitator. Je kunt Rebirthing breathwork gebruiken voor (on)bewuste trauma release, slaap, stress, depressie en angstproblemen. Of om blokkades op te ruimen zodat jij next level kan gaan in je leven of onderneming.

Wil jij de magie van Rebirthing Breathwork ervaren? Plan dan een kennismakingsgesprek in om te kijken of we een match zijn!

Liever luisteren? Luister dan hier de podcast!