ademcoach

Waarom negatieve gedachten?

We hebben negatieve gedachten omdat deze gedachten ons op een plek houden die veilig is. Als jij vroeger emotioneel niet altijd de aandacht kreeg die je wel nodig had. Dan kan het zomaar zijn dat je een overtuiging hebt ontwikkeld dat jij het niet waard bent. Dan is de gedachten: “ik ben het niet waard” veilig geworden. Want dat verklaard waarom je niet altijd de emotionele aandacht kreeg. Het voorbeeld vanuit mijn praktijk hieronder verduidelijkt dit: 

We hebben negatieve gedachten omdat dit bij je innerlijke saboteurs vandaan komt. Die zorgen ervoor dat jezelf omlaag blijft halen.

“Ja wanneer ik me goed voel. Zoals vandaag.. en ik geniet van het weer. Dan ineens is daar die sluipmoordenaar… dan verzin ik iets wat niet goed gaat waardoor ik me weer ellendig voel”

Ze zat tegenover me met een gezonde rode gloed op haar gezicht

“Ik wil het graag met je hebben over mijn negatieve gedachten” zei ze

“Oké vertel maar zei ik…”

“Ja eigenlijk gaat het best goed, maar toch heb ik af en toe negatieve gedachten”

“Wat voor negatieve gedachten?”

“Ja wanneer ik me goed voel. Zoals vandaag.. en ik geniet van het weer. Dan ineens is daar die sluipmoordenaar.. dan verzin ik iets wat niet goed gaat waardoor ik me weer ellendig voel”

Ik zie haar, ik voel haar en ik snap haar.

En ik zal jullie meenemen in mijn analyse. Tijdens ons gesprek had ze meerdere voorbeelden van momenten waarop ze zich fijn voelde en ze vervolgens iets deed waardoor ze zich minder fijn ging voelen.

Daarnaast start ze het gesprek met: eigenlijk gaat het best wel goed, maar…

Hier doet ze hetzelfde. Het is positief .. maar er is ook iets negatief. En daar wordt de nadruk op gelegd.

Ze is zichzelf aan het saboteren.

Wanneer je jezelf persoonlijk gaat ontwikkelen dan ben je aan het groeien naar nieuwe levels, nieuwe hoogtes, onbekend terrein. In haar geval betekent dit; het terrein waarop het goed gaat.

Maar dit is ze niet gewend.. dit kent ze niet van zichzelf.. ze wilt het wel. Dolgraag zelf, daarom is ze bij mij in een 1:1 traject van 6 maanden gestapt.

Maar alles in haar systeem houdt haar tegen om daar te komen. Waarom? Omdat je systeem dit niet kent. En alles wat onbekend is.. dat wordt niet gedetecteerd als veilig. Dus onveilig.

Dus komen er saboteurs die ervoor zorgen dat we lekker veilig blijven hangen op dat oude level van ongelukkig zijn. Dit is bekend, dit is veilig.

Dit kan je doorbreken door in eerste instantie bewust te worden dat je jezelf aan het saboteren bent. Daarnaast is het fijn om te werken met een coach of mentor die jou kan spiegelen in je gedrag. Bewust worden van wat je doet en waarom je het doet is namelijk de eerste stap van gedragsverandering.

Wil jij ook je negatieve gedachten veranderen naar positieve gedachten? Plan dan eens een intakegesprek in om te kijken of wij een goede match zijn.

Plan je gratis match gesprek
Waarom schaduwwerk?