ademcoach

Hoe kan je meer ontspannen d.m.v. de adem?

Veel mensen willen wel hun lichaam ontspannen maar weten niet hoe. Ze voelen spanning in het lichaam en weten niet wat ze kunnen doen om dit gebied te ontspannen. Je kan overal in je lichaam spanning opslaan, in spieren en bindweefsel. De bekendste voorbeelden zijn wel de rug, nek en schouders. Iedereen heeft te maken met het onbewust opslaan van spanning, waar dan ook in het lichaam. Doordat elk mens anders is, zijn de plekken waar we spanning vasthouden, verschillend bij elk mens. Hoe kan je meer ontspannen d.m.v. de adem?

Meer ontspannen

Hoe houden we spanning vast?

Op momenten dat we heftige gebeurtenissen meemaken in ons leven dan houden we de adem vast. Dit kan variëren van het kijken naar een spannend filmpje tot het binnen krijgen van een e-mail. We spannen bepaalde spieren aan om niet te hoeven voelen. De bekendste spier om emoties te controleren of onderdrukken, is ook de belangrijkste spier om te ademhalen, namelijk de middenrifspier. Wat er fysiek gebeurd is het aanspannen van je buikspieren en het middenrif. We blokkeren daarmee de flow van onze ademhaling en controleren onbewust onze emoties en gevoelens. Gevolg is inderdaad dat we niet of minder voelen. Dit is een manier van ons slimme lijf om ons te beschermen tegen gevoelens. Wanneer je steeds spanning in je lichaam vastzet en de spanning zo als het ware stapelt, dan kost dit je lichaam veel energie, met een burn-out als mogelijk gevolg.

De spanning of lading – de herinnering van ons lichaam aan de gebeurtenis – zetten we vast in spieren en bindweefsels. Dit noemen we blokkades. Een blokkade kun je dus zien als letterlijk geblokkeerde energie die vastzit in het lijf en daarmee het systeem vervuilt.

Waarom houden we spanning vast?

Dit verschilt per persoon… Al in onze vroege jeugd maken we dingen mee die angstig, pijnlijk of verdrietig zijn. Stel je voor je hebt vroeger een auto ongeluk meegemaakt en overleefd. Je zit nu in de auto naast je collega en degene rijdt behoorlijk door. Je lichaam reageert hierop omdat je het spannend vindt en je je onveilig voelt. Maar je wilt jezelf niet laten kennen en onderdrukt je emoties door je adem vast te zetten en je buik aan te spannen.

Emoties zijn vaak sociaal niet geaccepteerd. Bijvoorbeeld uitvallen tegen een collega of in huilen uitbarsten op de werkvloer. Door ze te onderdrukken bouwen we een beschermingsmechanisme op om onszelf te beschermen tegen emoties waar we liever geen of gematigd uiting aan geven.

Enerzijds zetten we spanning vast om niet te voelen, anderzijds om onszelf op een bepaalde manier anders, beter voor te doen dan we zijn. Je presenteert jezelf aan de wereld zoals je wilt overkomen.

Wanneer je op een bepaald moment in je leven besluit om iets te gaan doen aan zelfontplooiing en je je bewuster wordt van dit soort patronen, kom je soms tot inzicht dat je de aangemeten patronen als gezonde volwassene niet meer nodig hebt. Was het vroeger nuttig, nu ben je daar overheen gegroeid en wil je wellicht meer leven naar je eigen natuur.

De adem is dus gekoppeld aan emoties. Wanneer je in je sympatische systeem zit (vecht, vlucht, bevriezing) dan is je ademhaling wat korter en houdt je je adem dus ook vast. Wanneer je in je parasympatische systeem zit dan heb je meer ruimte voor de adem en kan je meer ontspannen ademen.

Veel mensen blijven dus ook te lang hangen in het sympathische gedeelte. Op het moment dat je veel ballen in de lucht aan het houden bent tijdens het werk.. dan kom je thuis en moet je de kinderen van school halen. Er moet nog worden gekookt en savonds check je nog een keer je mail ter voorbereiding van morgen op het werk. Kortom: geen tijd voor parasympaticus.

Maar te lang en teveel in je stress systeem zorgt ervoor dat je opbrand. Je wilt dus regelmatig even in je ontspanningsmodus.

Ook al is het maar 5 minuten per keer... een aantal keer per dag. Dat doet al wonderen voor je stress level.

En hoe kan je dit doen? Nou met de adem natuurlijk!

De ademhaling is het enige mechanisme wat onbewust gaat maar wat we ook bewust kunnen inzetten. Het is als een schakelaar tussen deze twee systemen. Op het moment dat jij je ademhaling reguleert naar een ademhaling wat hoort bij het parasympatische systeem: dus ontspannen. Dan zal je systeem daarop reageren en je hartslag zal verlagen zodat je ook daadwerkelijk ontspannen wordt. Dus de ademhaling kan je als tool gebruiken.

Probeer hier eens één van mijn ademoefeningen