Je EGO

We horen steeds vaker het woordje EGO voorbij komen. Maar wat is het nou eigenlijk, dat EGO?

Je EGO

De term ego is afkomstig uit het Grieks en Latijn en betekent ‘Ik’. Je zou het kunnen omschrijven als het beeld wat je van jezelf hebt, of je bewuste geest, waar je gedachtes en beleving op gebaseerd zijn. We worden niet met een ego geboren. We ontwikkelen het ego ergens in onze vroege jeugd zodra we ontdekken dat er een onderscheid tussen onszelf en de ander is. Met het ontdekken van een IK en een JIJ komt het besef dat de ander dus bij je weg kan gaan en dat is een levensbedreigend gegeven voor een hulpeloos kind. Vanaf dit moment wordt een mens gevoelig voor de woorden en non-verbale signalen van een ander en gaat hij deze hanteren als een soort wegwijzer. Het ego creeërt ‘leefregels’ om verlies aan verbinding en zorg te voorkomen.

Doordat het ego ontstaat vanuit de angst voor verlating, denkt het dat we per definitie niet voldoen. Dat we in onze kern niet goed genoeg zijn. Vanuit dit ‘negatief geloof’ ontwikkelt het een voorraad regels waaraan we dienen te voldoen om liefde te krijgen en afwijzing te voorkomen. Je kan het vergelijken met een soort wetboek dat naarmate de tijd verstrijkt alleen maar dikker wordt. Je ego is de stem in je hoofd die heel de dag tegen je praat *voorbeeld*. Het is het deel dat zoekt naar goedkeuring, bevestiging en daar steeds meer van wil. Deze stem in je hoofd is niet wie jij bent. Het is een deel van jouw brein dat een beeld probeert te vormen over wie jij bent. Het meest gecompliceerde van onze gedachten is het onder controle krijgen van het ego. Het ego is er altijd, overal. Maar het is mogelijk om meer controle te krijgen op je ego. Je ego vormt vaak een obstakel voor je persoonlijke ontwikkeling. Je ego maakt zich druk om dingen die je eigenlijk los zou willen laten. Door bewust te worden van ons ego en wanneer ons ego aan het woord is, wordt het makkelijker om hier minder naar te luisteren.

Het ego wil niet in het NU leven

Omdat je ego ontstaat door de content en activiteit van je geest, geloofd het dat het ophoudt te bestaan als je stopt met denken. Het is dus altijd bezig met het ontkennen en het ontsnappen aan het nu, het huidige moment. Want als je in het nu leeft, leef je niet in je hoofd en ben je niet aan het denken. Het huidige moment bestaat voor je ego dus bijna niet. Alleen het verleden en de toekomst worden als belangrijk gezien. Je ego is altijd bezig met het verleden levend te houden. Want wie ben je zonder verleden? En het is ook altijd bezig met het zichzelf projecteren in de toekomst, omdat het denkt daar voldoening of verlossing te vinden en overleving veilig te kunnen stellen.

Het ego staat altijd onder druk

Je ego staat per definitie onder druk. In het dagelijks leven zijn er tal van veranderingen en bedreigingen waardoor het beeld wat je van jezelf hebt aangevallen kan worden *voorbeeld*. Je ego voelt zich daarom constant onder aanval staan en is eigenlijk heel kwetsbaar en onzeker. Het voelt zicht bedreigt en bang en wil zichzelf beschermen. En dit uit zich onder andere in weerstand, controle willen hebben en houden, macht willen uitoefenen, hebzucht, verdediging en aanval.

Je ego voelt zich incompleet

Je ego moet zich staande houden in een wereld waar alles hoogst instabiel is en altijd verandert en waar het op moet boksen tegen andere ego’s. Dit creeërt een diepgeworteld gevoel van tekomtkomen of van incompleet zijn. Het ego is daardoor vaak heel erg op zoek naar dingen waar het zich mee kan identificeren en waarmee het gat gevuld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde levensstijlen aan te nemen, het zoeken van bevestiging bij mensen, aanschaffen van spullen. *voorbeeld*

Het ego houdt van problemen

Je ego houdt van problemen. Problemen creeren een verhaal, iets waar je je in vast kunt bijten en waar je eindeloos over na blijft denken. Veel mensen zijn daarom ook verslaafd aan hun eigen drama. Hun verhaal is hun identiteit. Wat hen het meest beangstigd en waar ze zich het meest tegen verzetten, is het beindigen van dit drama.

Het ego heeft ook problemen, conflicten en vijanden nodig om het gevoel van afgescheiden zijn van de rest in stand te houden.

Hoe kun je je minder door je ego laten leiden?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe het ego werkt, zodat je kunt herkennen wanneer je ego aan het woord is. Voel je je aangevallen door iemand? Ben je je eigen standpunten heftig aan het verdedigen? Merk je dat je drama creeërt en daarin blijft hangen? Dit zijn tekenen dat je ego aan het stuur is. Weet dan dat jij niet je ego bent. Jij bent niet het beeld dat je in gedachten van jezelf opgebouwd hebt. Jouw echte, ware zelf is niet afhankelijk van externe omstandigheden, van wat anderen van je denken en van wat je geest jou wijs wil maken. Jouw ware zelf is puur, liefdevol en mooi.

De sleutel van bevrijding van het ego is het nu, omdat het ego ontstaat door je gedachten en je geest. Hoe meer je in staat bent om in het huidige moment te leven en deze te accepteren zoals het is, hoe minder tijd en energie je ego krijgt. Oftewel: als je in complete acceptatie leeft van wat is, is dat het einde van alle drama in je leven.