ademcoach

Hoe ga je om met weerstand?

Vroeg of laat krijg je ermee te maken: weerstand. Interne of externe weerstand.

Maar hoe ga je hier nou het beste met deze weerstand om? Want op het moment dat we weerstand ervaren wordt het vaak gezien als iets wat “vervelend” is. Denk maar aan een bepaald doel wat je wit bereiken; zoals het opzetten van je onderneming of gezonder gaan leven. Maar op de weg naar dit doel kom je weerstand tegen.

Hoe ga je om met weerstand?

Je hebt bijvoorbeeld moeite met zichtbaarheid waardoor het lastig is om te gaan ondernemen. Want hiervoor moet je zichtbaar zijn. Of je hebt allerlei excuses in je hoofd om niet naar de sportschool te gaan waardoor het lastiger is om gezonder te leven. Deze innerlijke saboteurs die ervoor zorgen dat jij niet gaat doen wat nodig is om je doel te behalen; dit is weerstand. Weerstand van binnenuit. Je kan natuurlijk ook weerstand van buitenaf ervaren. Denk maar aan de lockdown waarbij de sportscholen dicht waren. Allemaal interne en externe oorzaken die jou belemmeren om je doel te behalen.

Weerstand is heel natuurlijk. Als je gaat kijken naar de natuur dan zie je dat hier weerstand bij hoort. Een moeder eend die in het voorjaar een nest maakt en 12 kuikens heeft.. waar er uiteindelijk maar 3 van overblijven omdat de rest is opgegeten. Of boom die allemaal zaadjes loslaat na een windhoos. Uiteindelijk komen deze zaadjes in de grond en starten met groeien. Alleen meer dan de helft overleefd dit niet omdat ze op een plek terecht zijn gekomen waar de omstandigheden niet goed zijn.

Het is de wet van de natuur dat de sterke overblijven. Dat niet “alles en iedereen” het overleefd. Anders hadden we heel veel eenden, heel veel bomen etc. etc. Het draait altijd om balans.

Dus als je heel symbolisch gaat kijken dan is er een deel in jou dat wil veranderen. Dat voelt dat er meer in zit. Je wilt next level… Je wilt een Re-birth. Maar om next level te gaan ga je weerstand ervaren. Bij elke geboorte hoort namelijk weerstand. Kijk maar naar de wetten van de natuur. Maar hoe zorg jij nou dat je bij de sterkte hoort en dat jij het overleefd op het volgende level van je leven?

Zodra jij next level gaat zal je worden uitgedaagd. Want alles in jouw systeem wil jou weer terug hebben naar je vorige level. Want daar is het bekend, dat is veilig. En dat nieuwe level.. dat is onbekend, dus onveilig.

Dus dit is wat je kan doen op het moment dat je weerstand ervaart:

  1. Accepteren dat er weerstand komt

Het begint allemaal bij de acceptatie van de weerstand. Als jij denkt dat het allemaal vanzelf gaat.. dat je geen weerstand krijgt. Dan is de realiteit ineens kneiter hard. Want die weerstand gaat hoe dan ook komen. Dus als jij kan accepteren dat de weerstand er is. Dan wordt het een stuk makkelijker om daardoor heen te bewegen.

  1. Van weerstand wordt je sterker

Zonder weerstand geen groei. We hebben weerstand nodig om te groeien. Dus als jij op je nieuwe level bent en je ervaart weerstand, weet dan dat je weerstand nodig hebt om op dit level te overleven. Weerstand is dus iets positiefs. Ook al voelt dat op het moment zelf niet zo. Denk maar aan een sporter, elke keer wanneer hij zijn grenzen verlegd dan wordt hij beter. Elke keer wanneer hij met een nieuw gewicht traint zal het eerst heel zwaar voelen en zal hij spierpijn krijgen. Maar daarna heeft hij dit level “geownd” en kan hij dit gewicht aan zonder spierpijn. Dit vergt training en weerstand.

  1. Blijf uit de slachtofferrol

Ons systeem wil ons maar dolgraag op het ‘oude level’ houden. Daardoor zullen de innerlijke saboteurs in jou weerstand geven tegen het nieuwe level. Want het oude is bekend (ook al is het oude niet wat je wilt en slecht voor je). Deze stemmetjes zullen dingen tegen je zeggen als; je kan het niet, het is zwaar, dit is niet voor jou weggelegd, dit is niet het moment, er kan van alles gebeuren op het moment dat je next level gaat.. dus doe maar niet, er kan van alles mis gaan, etc. etc.

Bepaal naar welke stem jij luistert.

  1. Zijn met de angst en toch doen

We zijn allemaal wel eens bang. Het verschil tussen mensen die next level gaan en mensen die blijven hangen op een level is dat de één het doet en de ander niet. Het gaat puur om de actie. Want beide partijen ervaren angst. Alleen de één is hand in hand met de angst en springt in het diepe. De ander blijft op de kant staan. Wie ben jij?

  1. Weet wanneer je moet opgeven en wanneer je moet doorzetten

Dit is een hele belangrijke. Weten wanneer je moet opgeven en wanneer je moet doorzetten. Wat ik vaak zie is dat mensen te snel opgeven. Of gebruiken de externe weerstand als excuus; lockdown dus gaan we maar niet sporten. Maar als jij echt het nieuwe level wilt ownen dan zorg je dat je oplossingen bedenkt. Als het niet linksom kan ga je kijken of er rechtsom een weg voor jou is.

Maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je moet opgeven. Zoals ik al eerder zei. Alles draait om balans. Wat kost het je? Als het “nieuwe level” jou teveel kost dan kan je de keuze maken om op je oude level te blijven. Maar kost het oude level je teveel? Dan kan je de keuze maken om naar een nieuw level te gaan.

Waar je aan kan denken is; het kost me teveel energie, teveel geld, teveel tijd (geen tijd meer voor gezin, familie, vrienden) Het kost me teveel pijn etc.

Ook hierin geldt weer dat het belangrijk is om de balans op te maken; wat levert het me op versus wat kost het me? Deze vraag kan je jezelf constant blijven stellen zodat je weet of het de moeite waard is om door te gaan.

Luister jij liever? Luister dan hier de podcast!