Van eenzaamheid naar échte verbinding

‘Er echt bij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn. Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn’ – Brene brown

Een aantal maanden geleden zat ik alleen op de bank

Het zoveelste weekend bracht ik alleen door. Langzaam bekroop mij het gevoel van eenzaamheid. Veel vrienden hadden een vaste relatie, een vaste baan, getrouwd en/of kinderen. Ik had dat niet.. Ik was bezig met het opzetten van mijn bedrijf. Dus ik had hele andere prioriteiten. Op dat moment voelde ik mij sociaal eenzaam.

Je kan je ook eenzaam voelen als je veel mensen om je heen hebt. Als je met vrienden bent of familie. Je bent op dat moment in sociaal gezelschap maar je voelt je niet verbonden. Dit noemen we emotionele eenzaamheid.

Als ik terug kijk naar mijn leven loopt er een rode draad van “alleen zijn” doorheen

Ik heb altijd mijn eigen weg bewandeld. Ik koos altijd voor een andere school dan mijn vriendinnen, een andere opleiding, een andere woonplek, een ander beroep etc. Ik was de ‘afwijker’. Niet met de norm mee gaan maar mijn eigen pad bewandelen. Door altijd mijn eigen pad te bewandelen kies ik voor mezelf en daarmee automatisch niet voor de ander. Vroeger voelde ik mij daar eenzaam in. Eenzaam omdat ik wéér iets anders ging doen dan de rest. Ik nam wéér afscheid van het bekende en maakte een stap naar het onbekende.

Nu, met mijn huidige ervaring en kennis voel ik mij verbonden met alles en iedereen

Ik weet hoe het is om alleen te staan, om je alleen te voelen. Maar ik weet ook hoe het is om daarmee om te gaan en een weg in te vinden. Het gaat mij aan het hart als ik de groeiende cijfers bekijk wat betreft eenzaamheid. Het zijn niet alleen de ouderen die zich eenzaam voelen. Het zijn ook de jongeren, de twintigers, dertigers, veertigers.. Niemand zou zich eenzaam moeten voelen. En sterker nog. Dat hoeft ook niet!

Eenzaamheid is een emotie. Het is subjectief, een gevoel dat komt en gaat

Je bent dus niet eenzaam. Je voelt je eenzaam. Eenzaamheid komt veel voor. Het voelt klote en waarschijnlijk wil je van die gevoelens af. Maar hoe doe je dat?

Ik ben ervan overtuigd dat échte verbinding begint bij jezelf. Het accepteren wie jij bent en erkennen waar jouw behoeften/verlangens liggen. Op deze manier kan je verbinding maken. In eerste instantie met jezelf. Daarna pas met de ander. Jij bent het waard om eerst goed voor jezelf te zorgen. Jezelf lief te hebben. Jezelf leuk te vinden. Het hoeft niet allemaal gelijk perfect. Probeer kleine stapjes te zetten. Vraag bijvoorbeeld eens aan de mensen om je heen of ze drie kwaliteiten van je willen benoemen. Verzamel deze kwaliteiten en plak ze op de koelkast, badkamerspiegel, whatever.. als je ze maar ziet! Kijk er elke dag even naar. En voel vooral dat dit jouw kwaliteiten zijn. Wees trots! Wees blij!

Verbinding met jezelf en met de ander is een proces

Een zoektocht.. Tijdens deze zoektocht ben ik er om jou te ondersteunen. Ik ben er om je handvatten te geven, je te inspireren en stimuleren. Hoe maak je verbinding met jezelf? Hoe maak je verbinding met iemand die écht bij jou past? en hoe behoudt je deze verbinding?

Om jou hierin te ondersteunen ben ik een online programma aan het ontwikkelen.

Je zou mij enorm helpen als je de volgende enquête in wil vullen:

Samen tegen alleen!

https://forms.gle/MvWNSzrNEyqNyTMd8

Als jij je e-mail achter laat stuur ik je nog een inspiratiefilmpje toe!