ademcoach

Met deze 3 stappen kan jij de lat voor jezelf lager leggen

Wanneer je de lat te hoog legt voor jezelf betekent dit dat je veel van jezelf eist. Je bent aan het streven naar meer en beter. En onbewust doe je dit vaak automatisch ook voor je omgeving.  Je eist bijvoorbeeld ook van je partner dat hij net zo hard zijn best doet om in shape te blijven zoals jij doet. Doet hij minder zijn best of slaat hij een keer de sportschool over? Dan kan jij dit niet zo waarderen…

Hoe leg jij de lat lager voor jezelf?

Waarom leggen we de lat hoog voor onszelf? Vaak zit daar een bepaalde vorm van onzekerheid achter. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent dus ga je je best doen om te laten zien dat je wel goed genoeg bent. Dit uit zich vaak in perfectionisme, controle en bewijsdrang. Je wilt iets nastreven om te laten zien dat je dit kan. Het is misschien niet eens bewijzen aan de buitenwereld maar bewijzen aan jezelf dat je dit kan.

Is het dan verkeerd om doelen na te streven?

Het is zeker niet verkeerd om bepaalde doelen na te streven. Maar wanneer het vanuit een onzekerheid komt is het vaak een gedragspatroon wat je belemmert. Het belemmert je om te ontspannen, tevreden te zijn en aanwezig te zijn in het hier en nu. Alles gaat om balans. Dus wanneer de balans doorslaat naar teveel doen, teveel denken, teveel streven etc. Dan lukt het niet meer goed om te ontspannen (lees hier mijn blog over hoe je meer kunt ontspannen). Je raakt dan uit balans. Het is dan belangrijk om weer in balans te komen. Dit kan je doen door de lat lager te leggen voor jezelf met deze drie stappen.

Wat kun jij doen om de lat lager te leggen?

  1. Pak een journal en vraag jezelf eens af waarom jij de lat hoog legt voor jezelf. Wat levert het je op? En wat kost het je?
  2. Waar in je leven leg jij de lat hoog voor jezelf? En hoe doe je dit? Is dat bijvoorbeeld op je werk? Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen collega’s? Schrijf eens op waar jij de lat hoog legt en hoe dit eruit ziet.
  3. Kies dan één ding uit en daag jezelf eens uit om het anders te doen. Waar je bijvoorbeeld normaal gesproken drie keer per week naar de sportschool gaat, hoe zou het zijn om een keer thuis te blijven wanneer je moe bent?

Om je gedrag te veranderen is het belangrijk om eerst bewust te worden van het patroon. Je wilt weten waarom je dit doet. Je wilt weten wat het je kost maar ook wat het je oplevert. Want het kost altijd iets en het levert ook altijd iets op.

Vervolgens wil je jezelf uitdagen om het anders te doen. Dit is vaak het moeilijkste deel. Want wanneer je gedrag al jaren doet dan is het een soort ingeslepen gedragspatroon geworden. Je moet jezelf motiveren en stimuleren om het anders te doen. Wanneer je dit moeilijk vindt om zelf te doen kan het enorm helpen om met een coach te werken die jou helpt en stimuleert om uit je comfort zone te stappen.

Plan je gratis match gesprek
Waarom schaduwwerk?